a

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković u Općini Štefanje: Pokrivenost vodovodom uskoro 100%, slijede radovi na kanalizacijskom sustavu

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao je u srijedu radove na izgradnji vodovodne mreže u Šušnjari u Općini Štefanje zajedno s načelnikom Općine Štefanje Ivom Emićem, njegovim zamjenikom Silvestrom Štefovićem, saborskim zastupnikom Mirom Totgergelijem i direktorom čazmanskih Komunalija Ivanom Beljanom.

Vodovodna mreža u Šušnjari duljine je čak 9,3 kilometra, a Hrvatske vode zajedno s Općinom Štefanje osigurale su ove godine preko 600 tisuća kuna za ovaj projekt rekao je direktor Komunalija Ivan Beljan:

„Mi smo radova napravili za još toliko, ukupno je napravljena trećina radova, preko 3 km i nadam se da, ako će biti rebalansom još sredstava da ih iskoristimo, ako neće , bit ćemo pred vratima Hrvatskih voda u proljeće i tražiti dodatna sredstva kako bi i taj dio naselja mogli pokriti s vodoopskrbom“, kazao je Beljan.

Općina Štefanje može se pohvaliti dobrom pokrivenošću vodovodnom mrežom od gotovo 90 % kaže načelnik Ivo Emić, a uskoro bi ta pokrivenost trebala biti 100%:

„ Pripremljeni su projekti i za naselja Starine i Blatnica, naša najmanja naselja. Dosta je kilometraže u tom dijelu, oko 7 km. Vrijednost radova je oko 5 milijuna kuna. Završetkom projekta u Šušnjari, krenut ćemo u izgradnju mreže i u Starinama i Blatnici, tako da će pokrivenost vodovodOm u Općini Štefanje biti 100%“, rekao je načelnik Emić.

Priključenost od 100% je i želja Hrvatskih voda dodao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je relativno zadovoljan pokrivenošću vodovodnom mrežom u Hrvatskoj što nije slučaj s kanalizacijom:

„ Na razini RH pokrivenost vodovodnom mrežom je 86%, relativno dobra je na području Općine Štefanje. Nastojat ćemo i dalje dizati te standarde, a velika je daljnja borba da razvijamo kanalizacijske sustave. Tu najslabije stojimo. Ne stojimo dobro na razini RH, tek 56 % stanovništva priključeno je na javne sustave odvodnje. Ovaj prvi korak na području susjedne Općine Berek sve nas raduje jer vjerujem da ćemo uskoro graditi kanalizacijske sustave i na području drugih susjednih općina“, rekao je Đuroković.

Na području Općine Štefanje nema ni metra kanalizacijskog sustava, no projekti su rađeni,a uskoro bi središte Općine Štefanje trebalo dobiti kanalizaciju obećaje načelnik Ivo Emić:

„Općina Štefanje je dvije godine radila na projektu sporazuma s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama vezano uz naselje Štefanje gdje bi ovih dana trebalo početi projektiranje rekonstrukcije državne ceste D 43, nogostupa, sanitarne i oborinske odvodnje s tim da će Hrvatske ceste financirati rekonstrukciju ceste i nogostupa, a Hrvatske vode sa 80 % odvodnju. Prije godinu dana smo potpisali sporazum i ove godine očekujemo natječaje za projektiranje. Ja se nadam da bi iduće godine mogli započeti s radovima – rekao je načelnik Emić.

Back to top