a

Provedba projekta

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda

Dana 3. rujna 2018. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Čazma potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020..

Temeljem ovog Ugovora, dodijelit će se bespovratna sredstva Gradu Čazmi u svrhu provedbe projekta pod nazivom „Čuvajmo okoliš zajedno“. Njegova ukupna vrijednost je 309.639,50 kuna.

Sunositelj aktivnosti je Općina Štefanje, koja je s Gradom Čazma ranije potpisala Sporazum o udruživanju u provedbi projekta.

Riječ je o programu izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, čiji je cilj informirati i educirati cjelokupno stanovništvo Grada Čazme i Općine Štefanje o održivom gospodarenju otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta.

Aktivnosti koje će se provoditi kako bi se postigao planirani cilj su: specijalizirane televizijske i radijske emisije, javne i edukacijske tribine, predstave za djecu i natjecanja u školama , radijske i Internet reklame te nadogradnja internetske stranice.

Predškolska i školska djeca informirat će se o održivom gospodarenju otpadom putem njima namijenjenih izobrazno-informativnih materijala, a posebno će se osmisliti i letci i plakati.

Projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. „Zajedno do fondova EU“..

RADIO I TV EMISIJE

Radio emisijom „Čuvajmo okoliš zajedno“, na valovima Super radija Čazma, u srijedu, 19.12. 2018. godine započeo je medijski dio projekta informativno-izobraznih aktivnosti o gospodarenju otpadom u gradu Čazma i općini Štefanje, sufinanciranih sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u ukupnom iznosu od 309.639,50 kn. U emisiji koju je vodio novinar Robert Ruklić gostovali su Sanja Kalambura, profesorica i prodekanica Veleučilišta Velika Gorica, Ivan Beljan, direktor tvrtke Komunalije Čazma i Vladimir Skočić, predsjednik udruge „Plavo nebo“ iz Popovače. Teme ove uvodne emisije bilo je odvojeno prikupljanje otpada i kućno kompostiranje, a gosti su se dotaknuli i drugih tema vezanih uz gospodarenje otpadom važnih za sve građane grada Čazme.  Ovo je prva takva radio emisija, a tijekom trajanja ovog projekta predviđena je još jedna emisija tijekom sljedeće godine.

Medijski dio projekta informativno-izobraznih aktivnosti o gospodarenju otpadom u gradu Čazmi i općini Štefanje, sufinanciranih sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u ukupnom iznosu od 309.639,50 kn, nastavlja se danas, emisijom na Mreži TV, koja će se emitirati u petak, 21. prosinca u 19 sati, s reprizom u subotu, 22. prosinca, u 15,30 sati. U emisiji su gostovali Sanja Kalambura, profesorica na Veleučilištu Velika Gorica, Vladimir Skočić, predsjednik eko udruge “Plavo Nebo” iz Popovače i Želimir Curiš, tehnički rukovoditelj Komunalija Čazma.

Radio emisija

Specijalizirana radio emisija održana je dana 15.11.2019. na temu gospodarenje otpadom. Gosti emisije su bili Dr. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane, Gdin. Vladimir Skočić, predsjednik udruge Plavo Nebo iz Popovače i Gdin. Zdenko Komorčec, predstavnik tvrtke koncesionara Mull trans za općinu Štefanje

Emisija je bila bazirana na gospodarenju otpada u Općini Štefanje.

Radijske reklame

Kroz aktivnost radijske reklame izrađen je scenarij za 5 različitih radijskih reklama u kojima se naglasak stavlja na savjesno gospodarenje komunalnim otpadom u trajanju od 30 sekundi, sa karakterističnom zvučnom podlogom i sloganom “Čuvajmo okoliš zajedno”. Radijskom reklamom obrađivana je po jedna tema te je emitirana 60 puta na radijskoj postaji  Super radio u različitim periodima pod nazivom: Otpad je naša odgovornost od 24.01.2019. do 07.02.2019 , Spriječimo nastanak otpada od 18.04.2019. do 24.4.2019, Recikliranje je u modi budi i ti od 23.9.2019. do 2.10.2019., Kompostiraj i profitiraj od 15.11.2019. do 21.11. 2019. i Ovo vrijedi – ponovni upotrijebi od 28.1.2020. do 02.02.2020.

Bio otpad Reklama kompostiranje
Ovo vrijedi ponovno upotrijebi
Čuvajmo okoliš zajedno
Spriječimo nastanak otpada
Recikliranje je u modi

TV Emisija

Održana je specijalizirana TV emisija na Mreža TV 13.11.2019. u 18:30 sati – trajanje 30 minuta  na temu gospodarenje otpadom s gostima  – Dr. Branka Ilakovac, Vladimir Skočić, predstavnik koncesionara Općine Štefanje -Mull Trans. Repriza TV emisije emitirana je 15.11.2019. u 13 sati.

LETCI 

Kroz aktivnost letci  izrađeno je pet vrsta letaka povezanih sa različitim temama učinkovitog gospodarenja otpadom pod nazivom: Otpad je naša odgovornost, Spriječimo nastanak otpada, Recikliranje je u modi budi i ti, Kompostiraj i profitiraj, Ovo vrijedi – ponovni upotrijebi. Svih 5 vrsta letaka podijeljeno je građanima Grada Čazme i Općine Štefanje u dva ciklusa. Prvi ciklus podijeljen je od veljače do lipnja 2019. godine, a drugi od kolovoza do prosinca 2019. godine, a sve preko pružatelja javne usluge prikupljanja otpada na području Grada Čazme i Općine Šefanje uz mjesečne račune. Ukupna izrađena i podijeljena količina letaka je 35.000 komada tj. 7.000 komada od svake teme. Na području Općine Štefanje podijeljeno je ukupno Cilj odabira spomenute aktivnosti izravno je informiranje i educiranje navedenih skupina o temama koje su od iznimne važnosti, a vezane uz mogućnosti i načine održivog gospodarenja otpadom. Ovom projektnom aktivnošću stvara se sveobuhvatan, trajni promotivni materijal, dostupan za korištenje u tiskanom i elektroničkom obliku, a putem kojeg će se podići svijest i znanje svih uključenih, što će dugoročno utjecati na povećanje same kvalitete života u lokalnoj zajednici. Sadržaj promotivnog materijala bazira se na pet područja, a koja uključuju općenitu odgovornost prema otpadu, sprječavanje nastanka otpada, njegovo odvojeno prikupljanje, ponovnu upotrebu predmeta te kompostiranje.

Plakati

Kroz aktivnost plakati osmišljen je koncept i sadržaj plakata, dizajn i grafička priprema za tisak, tisak i podjela 5 vrsta plakata (Otpad je naša odgovornost, Spriječimo nastanak otpada, Recikliranje je u modi budi i ti, Kompostiraj i profitiraj, Ovo vrijedi – ponovni upotrijebi), ukupno 1900 plakata koji su postavljeni u dva ciklusa prateći podjelu letaka. Tiskano je, podijeljeno i postavljeno 1.900 B2 plakata o održivom gospodarenju otpadom od čega 1500 plakata na području grada Čazme i 400 na području općine Štefanje. Plakati su podijeljeni institucijama s područja obuhvata projekta i postavljali na vidljiva mjesta u svakom naselju Grada Čazme i Općine Štefanje.

Natjecanje vrtić i škole

Od 25.3. do 17.4.2019. održano je natjecanje u vrtiću, pred školi, osnovnoj školi i srednjoj školi. Do 17.4.2019. zaprimljeno je 50 radova koji su izloženi 24.4.2019. uoči održavanja javne tribine.

Tročlano povjerenstvo ocijenilo je radove i najboljim radovima dodijeljene su nagrade koje su svojom tematikom usmjerene na održivo gospodarenje otpadom.

Svim sudionicima natječaja podijeljeni su setovi radnog materijala koje su koristili prilikom izrade svojih radova.

Djeca iz vrtića, polaznici predškole, učenici nižih i viših razreda osnovne škole te učenici srednje škole od prethodno prikupljenog otpada (papirnata, kartonska, metalna i staklena ambalaža, tetrapak, otpadna guma i sl.) izrađivali su novi kreativni predmet.  Za izradu su dobili pomoćni materijal: boje, pištolj za vruće ljepilo s patronama, kolaž papir, hamer papir, sprejeve u bojama, univerzalno ljepilo i špagu.

Setovi su bili podijeljeni na sljedeći način:  Štefanje: 1 set za predškolu, 1 set za niže razrede i 1 set za više razrede. Čazma: DV Pčelica: 1 set za predškolu i 3 seta za vrtić , OŠ Čazma – 5 setova u područne škole, 3 seta za niže razrede i 4 seta za više te jedan set za Srednju školu Čazma. Sveukupno 20 setova. Svaki razred/skupina izrađivali su jedan predmet kojim se prijavljuje na natjecanje. Rok izrade predmeta je od 25.3. do 17.4.2019.godine. Radovi su bili maštoviti, izrađeni uz puno volje i truda,

te zatim izloženi u prostoru Centra za kulturu Čazma i Domu kulture Štefanje. Radovi su ocijenjeni, predstavljeni i najbolji nagrađeni priznanjima u sklopu javne tribine za građane 24.4.2019. godine u Čazmi u 17.30, a u Štefanju u 20.00 sati. Sva događanja su medijski popraćena i najavljivana na radiju i službenim stranicama Grada Čazme.

Za najbolje razrede i skupinu iz predškole Čazma i Štefanja, vrtić Pčelica i niže razrede osnovne škole Čazma i Štefanje uručene su nagrade koje sadrže didaktičke igračke, društvene igre ili pomagalo u nastavi (ukupno pet nagrada) Nagrađeni su: skupina Leptirići i Medvjedići DV Pčelica, skupina Bubamare DV Pčelica, 1.b OŠ Čazma, predškola OŠ Štefanje i 4.c OŠ Štefanje.

Za više razrede osnovne škole u Čazmi i Štefanju te srednje škole u Čazmi uručene su tri nagrade – metalne ploče s magnetnim elementima. Nagrađeni su: 8.c OŠ Čazma, 3.c SŠ Čazma i 5.raz OŠ Štefanje.

Igrokaz za djecu

U Čazmi i Štefanju dana 13.5.2019. održan je igrokaz za djecu dječjeg vrtića Pčelica Čazma u 9:00 i u  11:15 za djecu Osnovne škole Štefanje. Prvi dio igrokaza Reci kak reci kak….reciklaža obrađena je priča o Crvnkapici uključivši vile i vještice koje su sudjelovale u čišćenju šume od otpada. U drugom dijelu igrokaza pod nazivom Spužvić Bob u Bikini dolini glumila su djeca viših razreda i oživjela likove iz crtića Spužva Bob Skockani na temu ponovne uporabe predmeta.

Igrokaz je izveden u Dječjem vrtiću Pčelica u Čazmi i u OŠ Štefanje. Igrokazu su prisustvovale sve vrtićke i predškolske skupine djece iz DV Pčelica i njihove odgojiteljice, te predškolci i niži razredi OŠ Štefanje sa svojim učiteljima. Igrokaz je izvela dramska skupina OŠ Mate Lovraka iz Kutine s voditeljicama G. Vuković i M. Roško. Prvi dio predstave pod nazivom Reci kak’ reci kak’….reciklaža osuvremenjena je priča o  Crvenkapici koja sa svojim prijateljima čisti šumu od otpada, a drugi dio Spužvić Bob u Bikini dolini…, razrađuje na  djeci pristupačan način  temu ponovne uporabe predmeta.

JAVNE TRIBINE

U sklopu projekta održane su dvije javne edukativne tribine na temu održivog gospodarenja otpadom 24.4. i 15.11.2019. g.

Web banner

Izvršen je dizajn bannera i osmišljene su poruke koje se žele odaslati, objavljeno je 5 bannera na lokalnim internetskom portalu. Banneri su objavljeni po 7 dana na portalu Super radija. Prvi banner Otpad je naša odgovornost objavljen je u periodu od 05.02.2019. do 11.02.2019. , drugi banner Spriječimo nastanak otpada objavljen je u periodu od 18.04.2019. do 22.4.2019., , treći banner Recikliranje je u modi budi i ti objavljen je periodu od 23.09.2019. do 30.9.2019., četvrti banner Kompostiraj i profitiraj objavljen je u periodu od 15. 11.2019. do 21.11. 2019, peti banner Ovo vrijedi – ponovni objavljen je u periodu od 28.01.2020.. do 03.02. 2020.

Nadogradnja web stranica Grada Čazme i Općine Štefanje

Kroz aktivnost nadogradnja web stranica Grada Čazme i Općine Štefanje izrađena je struktura i sadržaj za nadogradnju Internet stranice na internetskoj stranici Grada http://www.cazma.hr/cuvajmo-okolis-zajedno/ i na internetskoj stranici Općine Štefanje http://www.stefanje.hr/cuvajmo-okolis-zajedno u svrhu obavještavanja javnosti o svim aktivnostima projekta kroz njegovo trajanje uz osiguranje vidljivosti, podizanja svijesti o projektu i financijskom doprinosu EU.

Uspješno je završen projekt „Čuvajmo okoliš zajedno“ koji se provodio 20 mjeseci (od 10. mjeseca 2018. godine do 31.03.2020.godine).

Nositelj projekta je Grad Čazma, a sunositelj aktivnosti je Općina Štefanje, koja je s Gradom Čazma ranije potpisala Sporazum o udruživanju u provedbi projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 309.639,50 kuna, od čega je sufinancirano 263.193,57 kuna sredstvima  Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Opći cilj projekta: Izgraditi razinu svijesti građana grada Čazme i općine Štefanje o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom ističući važnost pravilnog odvajanja otpada u kućanstvu, kućno kompostiranje i ponovna uporaba predmeta s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Specifični cilj je bio  informirati više od 98 % građana o važnosti pravilnog odvajanja otpada na kućnom pragu kroz povećanje izobrazno informativnih aktivnosti na području Grada Čazme i Općine Štefanje. 

Provedeno je 11 aktivnosti koje su obrađivale teme sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje, recikliranje i  ponovnu uporabu predmeta. Podijeljeno je 35.000 letaka koji su obrađivali 5 tema (Otpad je naša odgovornost, Spriječimo nastanak otpada, Recikliranje je u modi budi i ti, Kompostiraj i profitiraj, Ovo vrijedi – ponovni upotrijebi), postavljeno 1900 plakata je  na vidna mjesta po svim prigradskim naseljima grada Čazme i općine Štefanje u dva ciklusa, održane su dvije specijalizirane televizijske i dvije  radijske emisije, dvije javne tribine, jedna edukacijska tribina, predstave za djecu i natjecanja u školama, pet radijskih reklama i  web bannera te su nadograđene internetske stranice Grada Čazme i Općine Štefanje.

Ishod uspješno provedenih edukacija i projektnih aktivnosti je povećana ekološka svijest građana, uključenje u provedbu sustava učinkovitog gospodarenja otpadom, povećan osjećaj odgovornosti za proizvedeni otpad i stanje okoliša, sudjelovanje u procesima odlučivanja o okolišu, osiguravanje točnih, potpunih i pravodobnih informacija vezanih uz otpad. 

Izobrazno – informativnim aktivnostima informirano je stanovništvo s područja grada Čazme (8077 stanovnika) i s područja općine Štefanje (2.048 stanovnika).

Razdoblje provedbe projekta: 31.7.2018. – 31.3.2020.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Čazme.

Back to top