a

ITU MEHANIZAM

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koji ima naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. To je novi mehanizam Europske unije koji je uveden za razdoblje 2014.-2020. godine s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

ITU MEHANIZAM „zaživio je“ u provedbenom razdoblju 2014.-2020. godine u kojem je 7 gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula) sredstva za aktivnosti ITU mehanizma moglo financirati iz tri različita europska fonda – Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. te Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.

Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.
Uz postojećih sedam gradova priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobit će još sedam gradova – Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Vinkovci, Sisak, Šibenik i Bjelovar za koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije donijelo odluke kojima se s okolnim područjima utvrđuju područjima za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027.

KOORDINACIJSKO VIJEĆE

  1. Grad Bjelovar: Dario Hrebak, gradonačelnik
  2. Općina Veliko Trojstvo: Marko Kutanjac, načelnik
  3. Općina Kapela: Danijel Kovačec, načelnik
  4. Općina Rovišće: Slavko Prišćan, načelnik
  5. Općina Štefanje: Silvestar Štefović, načelnik

https://www.bjelovar.hr/itu-mehanizam/

Back to top